Gå till innehåll

HANDBOLL ÖST

HANDBOLL ÖST

Spel med glasögon

Officiellt beslut SHF:s domar och funktionärskommitté 2022.01.13

Förtydligande kring Handbollens Spelregler § 4:9

Under säsongen 2021-2022 i samband med spel i Skadevi Cup blev frågan kring handbollens spelregel 4:9 aktuell; vad som är tillåten utrustning, och vad som inte är tillåten utrustning. I detta specifika fall gällde det frågan om glasögon. I och med att frågan uppmärksammades valde SHF att starta upp en utredning.

Efter utredningen togs ett förslag till beslut fram från Svenska Handbollförbundets domar och funktionärskommitté. I utredningen kontaktades så väl regelexperter som andra nationsförbund. Beslutet var att regeln skulle vara gällande i all handboll som bedrivs på stor plan, således gäller alltså inga undantag längre i åldrarna U7 till Senior. SHF har som stöd till beslutet tagit fram en mall för att underlätta för spelare, ledare och föräldrar om vilken typ av glasögon som är godkända.

Till mallen för glasögon >> Länk till annan webbplats.

I mallen kan vi se ett förtydligande för U13 och yngre i bild 1 att glasögon i plast med skalmar i plast är tillåtet förutsatt att en lättare gummibindning finns i bak som förhindrar att glasögonen lätt ramlar av.

Regelns grundläggande syfte är och har alltid varit att skydda individen på planen för skador i och runt ögonen. Vid barn och ungdomsmatcher (tom U13) skall spelare aldrig nekas deltagande om osäkerhet finns i om ett par glasögon är godkända eller ej. Domarna kan efter matchen ta ett kort på aktuella glasögon och skicka frågan vidare till ansvarigt distrikt och där få ett avgörande om de är godkända eller ej, aktuell spelare och målsmän samt klubb skall meddelas beslutet av administrerande förbund.

Publicerad: 2023-03-30

Senast uppdaterad: 2023-03-30

Författare:

Email: