Gå till innehåll

HANDBOLL ÖST

HANDBOLL ÖST

Barn

Flickor och pojkar 11 (födda 2012)

Flickor och Pojkar 11 (födda 2012) använder påhängsribba och spelar om möjligt på fullstorplan, men det kan förekomma att matcher även spelas i icke fullstora hallar. U11 ingår i kategoriseringen; Barn, vilket innebär att flickor får spela med pojkar och pojkar spela med flickor utan att dispens behöver sökas. Enligt TBBU för Barn, publiceras inte tabeller eller resultat.

HF Öst baserar serieindelningen på föreningarnas önskemål om nivå Nivå 1 (svår) eller Nivå 2 (lätt). Detta görs i samband med anmälan i Profixio. Öst förbehåller sig rätten att skapa serier som de anser blir bäst för alla deltagande lag och har efter ordentlig analys enligt TBBU tillstånd att frångå föreningars önskemål.

Omgångsintervall i U11 är lördag till söndag ca varannan helg. Målsättningen är att skapa en lottning med sammandragsspel om möjligt med tre alt fyra lag, men HF Öst förbehåller sig rätten att skapa en lottning som anses bäst för åldersklassen med hänsyn till övrig tävlingsverksamhet.

Matchtiden är 2x15 minuter.
Anmälningsavgift: U11 (2011) 1500 kronor.
Sista anmälningsdag: 1 maj.

Information om U11 (födda 2012)

 • Anmälan görs till ett nivå anpassat seriespel.
 • Anmälan kan göras till nivå 1, 2 och/eller 3, där nivå 1 innebär tuffast motstånd och nivå 3 lättast motstånd. Nivå 1 kan innebära lite längre resor, eftersom det är färre lag som anmäler sig till nivå 1. Ambitionen är att i nivå 2 och nivå 3 kunna erbjuda en geografisk indelning, men HF Öst har enligt TBBU möjlighet att skapa den indelning som anses bäst för åldersklassen och kan därmed skapa en annan typ av indelning beroende på antal anmälda lag.
 • Serieindelning görs utifrån nivå samt geografi. Fokus vid serieindelning är geografisk närhet framför nivåanpassning om HF Öst inte kan uppnå båda delarna.
 • Rekommenderat antal spelare per lag är 10–13 spelare.
 • Om föreningen anmäler fler än ett lag, ska det finnas spelarunderlag för de antal lag som anmäls. Det finns ingen garanti att seriematcher inte krockar. Desamma gäller seriematcher i andra åldersklasser eller cuper som är inplanerade under seriespelshelger.
 • Det är fri representation i ungdomshandbollen, men under ansvar. Spelare kan delta i olika nivåer, men ha i åtanke vilken nivå föreningen anmält sig till. Det finns en anledning till att föreningar anmäler sitt lag till nivå 3, där önskar inte lagen att match efter match stöta på lag som plockar ner sina nivå 1 spelare. Syftet med nivåanpassat seriespel är att kunna erbjuda samtliga lag ett utvecklande seriespel med jämna och roliga matcher.
 • Man har möjlighet att anmäla MAX 2 lag till nivå 1. NYHET!
  Fri representation mellan lagen i föreningen, även nivå 1.
 • Resultat och tabeller publiceras inte.
  U11-lag får därmed inte anmäla sig till U12-serie då U11 inte får spela matcher med resultat/tabell. Gäller rena U11 lag. Om en förening har ett mixat lag pga. antalet spelare i föreningens U11 & U12 får föreningen anmäla sig i U12 klassen om man har övervägande U12 spelare i laget.

Flickor och pojkar U10 (rekommenderad ålder född 2013)

Flickor och Pojkar U10 har möjlighet att välja mellan spelformerna 6 mot 6 eller 5 mot 5 (6 utespelare plus målvakt, eller 5 utespelare plus målvakt). De båda spelformerna använder sig av påhängsribba vid spel med fullstora mål. Skillnaden i spelformerna förutom olika antal spelare på planen, är att spelformen 5 mot 5 utövas i de så kallade "icke fullstora hallarna" eller på kortplan. 6 mot 6 spelas i den utsträckning som är möjlig på stor plan (40x20). I dagsläget är det en brist på kortplan inom distriktet. De föreningar som inte har tillgång till en ”icke fullstorplan” eller har en kommun som inte investerat i en kortplan, har vid hemmaarrangemang möjlighet att hitta egen lösning för att tillfälligt skapa en kortplan. Detta med hjälp av tex quiqplay mål, tejp, plättar eller annan fantasi/kreativitet för att göra det möjligt att genomföra arrangemanget. Målsättningen är att etablera kortplan i flera av våra kommuner under de kommande åren.

U10 spelar sammandrag, vilket innebär att flera lag träffas i en hall och spelar flera matcher vid ett och samma tillfälle. Dessa sammandrag planeras att genomföras tre gånger per termin, i det som HF Öst benämner som Höstens och Vårens Spel. Inga resultat ska rapporteras till förbundet, därför finns inte resultat och tabeller i resultatportalen.

Anmälningsavgift: Höstens Spel 500 kr per lag och sedan 500 kr per lag vid anmälan till Vårens Spel.
Sista anmälningsdag: Höstens Spel 1 maj. Separat inbjudan och ny anmälan görs till Vårens spel i oktober/november. Anmälda lag ska vara redo att vara arrangörer, (undantag kan förekomma).

Flickor och pojkar U9 (rekommenderad ålder födda 2014)

Åldersklassen U9, spelar minihandboll, vilket är på tvären med fyra utespelare och en målvakt. I minihandboll används minimål och en mjukboll.

U9 spelar sammandrag, vilket innebär att flera lag träffas i en hall och spelar flera matcher vid ett och samma tillfälle. Dessa sammandrag planeras att genomföras tre gånger per termin, i det som HF Öst benämner som Höstens och Vårens Spel. Inga resultat ska rapporteras till förbundet, därför finns inte resultat och tabeller i resultatportalen.

Anmälningsavgift: Höstens Spel 500 kr per lag och sedan 500 kr per lag vid anmälan till Vårens Spel.
Sista anmälningsdag: Höstens Spel 1 maj. Separat inbjudan och ny anmälan görs till Vårens spel i oktober/november. Anmälda lag ska vara redo att vara arrangörer, (undantag kan förekomma).

Publicerad: 2022-08-12

Senast uppdaterad: 2023-04-04

Författare:

Email: