Gå till innehåll

Grundstenen

Grundstenen är en total genomlysning av handbollsklubben där vi tar vara på vad andra klubbar gjort bra och ger en meny av förslag och idéer för att tillsammans bygga ”den bästa klubben på platsen med den högsta trovärdigheten”.

Den går även i linje med SHF:s vision 2021-2025 där materialet går in inom fyra av sex prioriterade områden:

  • Utveckla Handbollsföreningen
  • Barn ungdom
  • Ett starkt ledarskap
  • Handboll för alla hela livet

De övriga två får vi på köpet med välutbildade tränare i bra klubbar och med en klubbidé som håller.

Grundstenen finns för att:

  • Vår verksamhet minskar
  • Våra klubbar totalt inte klarar av rekryteringen i skolorna
  • Våra klubbar inte med kontinuitet startar nya lag för flickor och pojkar
  • Våra klubbar tappar spelare redan från 11 års ålder
  • Våra klubbar behöver hjälp med sin föreningsidé

Vi insåg att det var ingen idé att vara ute i skolorna och rekrytera barn till handbollen om det inte finns en bra klubb inom elevens närområde att komma till och vara hos över tid. För att det ska finnas en bra klubb att vara i så behövs arbetet med en genomtänkt föreningsidé och det är det som Grundstensarbetet hjälper till med.

Hur startar man upp?

Klubbens representanter anmäler sig hos Distriktsförbundet. Då får de reda på förutsättningarna.

Grundstenen Handboll bygger på fem träffar med vårt förbund under drygt ett års tid. De klubbar vi arbetar tillsammans med utser en ansvarig och minst fem intresserade personer som har tiden som krävs för arbetet mellan träffarna. Att starta upp arbetet ska vara förankrat av klubbens styrelse. Våra fem träffar sker hos respektive klubb och varar drygt ett år med minst 8 veckor mellan träffarna.

Träff 1 - Introduktion, hur blir vi områdets klubb med högsta trovärdigheten
Träff 2 - Skapar en föreningsidé och står upp för den
Träff 3 - Hur tar vi vara på att vi lagt fast grundstenarna (storträff med 4 klubbar)
Träff 4 - Skapar vår tränarprofil, rekryteringssätt, vård och utveckling av tränarna
Träff 5 - Avstämning, checkar av 25 frågor, är det gjort, är vi nöjda. Upprepar glädjen i vardagen, rekryteringsmodell, komma igång i klubben, igångsättning av nya lag.

När vi är hos föreningen så är vårt budskap att helheten går ut på att göra rätt saker! Vad är rätt saker? Vad säger gamla spelare när vi träffas? Hur ser offerten ut till barnen och deras föräldrar i klubben över tid? Vad erbjuder vi, hur frågar vi, vad gör att de vill vara med? Idrottslig utveckling får vi på köpet om vi sköter en idrottsklubb på ett bra sätt.

Hur går det till och får alla vara med?

Föreningen som vill vara med anmäler intresse till förbundet. Se kontaktupgifter nedan. Totalt kan cirka 4 föreningar delta samtidigt i projektet Grundstenen.

Var kommer RFSISU in?

Grundstensarbetet bygger på ett bra samarbete med RF-SISU. RF-SISU-konsulenten är med från starten och är processledare i arbetet mellan träffarna med förbundet.

Vad får föreningen ut?

Grundstensmodellen har gjort stor skillnad för de föreningar som medverkat i arbetet.

Genomlysningen av klubbens verksamhet.

Föreningen får en meny av förslag och idéer som de själva väljer vad de vill använda. Personerna i arbetsgruppen bestämmer själva nivån och vilka värden som ska gälla i sin förening. De får klart för sig vilka förutsättningar som finns för att skapa områdets bästa förening med den största trovärdigheten.

Vad får förbundet ut?

Förbundet får fler fungerande föreningar som startar upp flick- och pojklag i varje årskull och därefter arbetar enligt en föreningsmodell som engagerar många, och som gör att spelarna vill vara kvar och ha roligt fram till att de blir seniorer.

Kostar det något för föreningarna?

Nej, via Idrottslyftet och RFSISU så kostar det ingenting. Det går att söka bidrag via Svensk Handboll projektmedel. Öppnas i nytt fönster. Pengarna söks via Idrottonline.

Maximalt sökbart belopp är 20 000 kronor/projekt och år.

För frågor om Grundstenen kontakta utvecklingsansvarig på Handbollförbundet Öst.

Publicerad: 2022-08-12

Senast uppdaterad: 2023-08-15

Författare:

Email: