Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Miljonöverskott från VM 2023 stärker svensk handboll

Två lyckade mästerskap gav ett rejält överskott på 23 miljoner kronor till Svenska Handbollförbundet. Nu är det klart hur pengarna ska fördelas. -Vi bygger för att bli starkare framöver, inte minst kring ungdomsutveckling och att skapa en hållbar idrott, säger Robert Wedberg, generalsekreterare.

Bilden: Sveriges herrlandslag tackar publiken i Scandinavium för ett fantastiskt stöd under VM 2023. Foto: Bildbyrån.

Sverige stod, tillsammans med Polen (VM 2023, herrar), Norge och Danmark (VM 2023, damer) som värdnation för två mästerskap under det senaste året. Förutom fantastisk handboll och fyllda läktare blev det ekonomiska resultatet starkt, vilket kommer att skapa en god grund för svensk handboll att utvecklas de kommande åren.

När böckerna stängts landar det positiva resultatet för de två mästerskapen på 23 miljoner kronor för svensk del. I våras beslutade förbundsmötet hur överskottet ska användas:

  • Tolv miljoner kronor går till breddsatsning. Dessa fördelas dels genom distriktsförbunden med fokus på föreningsutveckling, rekrytering och domarutveckling, dels i en strategifons. I den senare samarbetar Svenska Handbollförbundet med Lunds universitet i ett forskningsbaserat projekt för att utveckla en app med inspiration, guidning och konkreta verktyg för att spelare ska kunna prestera på topp och samtidigt må bra, både på och utanför planen.

  • Nio miljoner kronor går till elitsatsning med bland annat fokus på stöd till elithandbollen genom riktat arbete med föreningsutveckling samt satsning på ATG Svenska cupens Final4. Dessutom går en del av dessa nio miljoner till påfyllnad av landslagsfonden för en stabil ekonomisk nivå över tid.

  • Två miljoner kronor går till en solidaritetsfond för att stötta utvecklingen av handboll globalt, speciellt riktat mot handbollsvaga nationer, samt fortsatt satsning på forskning.

-Vårt starka ekonomiska resultat från mästerskapen gör att vi nu kan satsa ännu mer på handbollen och jag är stolt och glad över att vi kan fördela pengar till både bredd och elit. Utöver dessa 23 miljoner i vinst har mästerskapen bidragit till turistekonomiska effekter på många miljoner runt om i landet. Jag vågar säga att mästerskapen varit en succé på många plan, vilket var det vi hoppades på så klart. Vi har lyckats göra handboll till en folksport, vilket märktes under mästerskapen med fyllda, blågula läktare och publikrekord flera gånger om för både dam- och herrhandbollen. Så har det inte alltid varit, säger Fredrik Rapp, Svenska Handbollförbundets ordförande.

Publicerad: 2024-07-03

Senast uppdaterad: 2024-07-03

Författare: Svenska Handbollförbundet

Intressant? Dela gärna!