Gå till innehåll

HANDBOLL ÖST

HANDBOLL ÖST

ATG Svenska cupen

Under våren 2023 spelas distriktskvalet till ATG Svenska cupen. De 22 högst rangordnade av de anmälda lagen är direktkvalificerade till gruppspelet som spelas i augusti 2023. Resterande lag deltar i distriktskvalet som är indelat i tre omgångar.

Från Handbollförbundet Öst har 19 damlag och 22 herrlag anmält sig, varav fem damlag och tre herrlag placerat sig bland de högst 22 rakande i landet. Det innebär att distriktkvalet innehåller 14 damlag och 19 herrlag.

Upplägg distriktskval
Distrikskvalet i HF Öst spelas i tre omgångar med separata spelperioder mellan 9 jan - 14 maj 2023. Upplägget följer tävlingsreglementet för ATG Svenska cupen 2023-2024. Länk till annan webbplats. De två högst rakande lagen som deltar i distriktskvalet är direktkvalificerade till omgång 3 på både dam och herrsidan.

Omgång 1 och 2 spelas med rak utslagning i en avgörande match. Rangordning av lagen sker utifrån serienivå för lagen under den pågående säsongen. Lag från lägre division har fördel av hemmaplan. Om lagen kommer från samma division avgör lottning vilket lag som spelar hemma. Om vidarespel sker inom omgång 1 och 2 kommer det att vara låst i ett träd, vilket innebär att om ett lägre rangordnat lag slår ut ett högre så övertar det även det högre rangordnade lagets eventuella fördel i lottningen. Överflyttningen av lag från omgång 1 och 2 sker dock inte i ett låst träd. Lag som tar sig vidare från omgång 1 rangordnas utifrån de principer som anges i tävlingsreglementet.

Omgång 1 (enkelmöte)
Spelas 9 jan - 27 jan (om fler matcher finns inom samma omgång, är spelperioden uppdelad antingen i två eller tre)
Lägst rankat lag spelar hemma.

Omgång 2 (enkelmöte)
Spelas 6 feb - 12 mars (om fler matcher finns inom samma omgång, är spelperioden uppdelad antingen i två eller tre)
Lägst rankat lag spelar hemma.

Omgång 3 (dubbelmöte, sammanlagt resultat över 2 matcher)
Spelas 1 maj - 14 maj.
Omgång 3 spelas i bäst av två enligt modifierad Europacupmodell (se § 2:9 i SHF:s tävlingshandbok Länk till annan webbplats.) Rangordning av lagen görs utifrån placering det avslutade seriespelet för säsongen. Lägst rankat lag börjar på hemmaplan i omgång 3.

Kom ihåg!

Shoot-out inför match
Regelverket för shoot-out är under översyn. Det kan komma att ske revideringar.

I ATG Svenska cupen tillämpas ett handikappsystem där lag från lägre divisioner får lägga tre shoot-out per skillnad i serienivå. Maximalt antal shoot-out för ett lag är dock satt till sex shoot-out före match. Om lagen är från samma serienivå lägger båda lagen tre shoot-out var. Detta moment genomförs före avkast i matchen och resultatet från shoot-out-omgången läggs in som inledande resultat. Första shoot-out ska ske på utsatt tid för matchstart.

Representation
Spelare får genom samarbetsavtal delta i annan förening i ATG Svenska cupen. Spelare får dock endast representera en förening i tävlingen så § 9:8 i tävlingsbestämmelserna är inte tillämpligt. Se dock nedan för specificerat undantag. Spelare kan inte heller genom att stå över match i ATG Svenska cupen bli spelklar i seriespel för samarbetsförening (se § 9:8 b)
Då ATG Svenska cupen genomförs under en period som täcker två tävlingsår gäller följande undantag för spelares rätt att representera mer än ett lag i tävlingen.
• Spelare får endast representera en förening i ATG Svenska cupens omgång 1 och 2.
• Spelare får endast representera en förening i ATG Svenska cupens omgång 3, 4 och 5.
Ovanstående innebär att en spelare som har deltagit för en förening i omgång 1 och 2 genom samarbetsavtal eller genom övergång kan delta för ny förening i omgång 3 och framåt.

Publicerad: 2022-08-12

Senast uppdaterad: 2023-03-21

Författare:

Email: