Gå till innehåll

HANDBOLL ÖST

HANDBOLL ÖST

Distriktskval i Handboll Öst

Lottningen är klar inför första omgången i ATG Svenska cupen 2023-2024.

Under våren 2023 spelas distriktskvalet till ATG Svenska cupen. De 22 högst rangordnade av de anmälda lagen är direktkvalificerade till gruppspelet som spelas i augusti 2023. Resterande lag deltar i distriktskvalet som är indelat i tre omgångar.

Från Handbollförbundet Öst har 19 damlag och 22 herrlag anmält sig, varav fem damlag och tre herrlag placerat sig bland de högst 22 rakande i landet. Det innebär att distriktkvalet innehåller 14 damlag och 19 herrlag.

Upplägg distriktskval
Distrikskvalet i HF Öst spelas i tre omgångar med separata spelperioder mellan 9 jan - 14 maj 2023. Upplägget följer tävlingsreglementet för ATG Svenska cupen 2023-2024. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. De två högst rakande lagen som deltar i distriktskvalet är direktkvalificerade till omgång 3 på både dam och herrsidan.

Omgång 1 och 2 spelas med rak utslagning i en avgörande match. Rangordning av lagen sker utifrån serienivå för lagen under den pågående säsongen. Lag från lägre division har fördel av hemmaplan. Om lagen kommer från samma division avgör lottning vilket lag som spelar hemma. Om vidarespel sker inom omgång 1 och 2 kommer det att vara låst i ett träd, vilket innebär att om ett lägre rangordnat lag slår ut ett högre så övertar det även det högre rangordnade lagets eventuella fördel i lottningen. Överflyttningen av lag från omgång 1 och 2 sker dock inte i ett låst träd. Lag som tar sig vidare från omgång 1 rangordnas utifrån de principer som anges i tävlingsreglementet.

Omgång 1 (enkelmöte)
Spelas 9 jan - 27 jan (om fler matcher finns inom samma omgång, är spelperioden uppdelad antingen i två eller tre)
Lägst rankat lag spelar hemma.

Omgång 2 (enkelmöte)
Spelas 6 feb - 12 mars (om fler matcher finns inom samma omgång, är spelperioden uppdelad antingen i två eller tre)
Lägst rankat lag spelar hemma.

Omgång 3 (dubbelmöte, sammanlagt resultat över 2 matcher)
Spelas 1 maj - 14 maj.
Omgång 3 spelas i bäst av två enligt modifierad Europacupmodell (se § 2:9 i SHF:s tävlingshandbok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) Rangordning av lagen görs utifrån placering det avslutade seriespelet för säsongen. Lägst rankat lag börjar på hemmaplan i omgång 3.

Aktuella serier och resultat för ATG Svenska Cupens distriktskval hittar ni under Serier & resultat. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om ATG Svenska cupen Öppnas i nytt fönster.

Intressant? Dela gärna!