Ove Wallster - Elitfunktionär och döv
Det är lätt att fastna i att handbollen handlar om tränare och spelare. Om det som sker på planen.
Men handbollen är ju så mycket mer än så. Runt om spelarna och tränarna finns domare,sekretariat, supportrar och inte minst: funktionärer. Ove Wallster var domare i 33 år innan han valde, för åtta år sedan, att istället kliva över till funktionär och är idag funktionär på elitnivå.
Bara det är något att imponeras av och uppskatta, men Ove är dessutom döv.
När Ove kände att det började räcka med att döma matcher var han ändå inte redo att släppa handbollen. Då kändes det som ett spännande steg att istället kliva över till funktionär. Han hörde helt enkelt av sig till GT Söder och frågade om de inte var intresserade av att betala en kurs i EMP
(elektroniskt matchprotokoll) åt honom, vilket de gärna ställde upp med. Han sköter numer EMP på matcher och upplever att han kan vara med under matcherna på ett annat vis när han inte behöver fokusera som domare.
“Det fungerar bra. Det flyter på och det hjälper att jag varit handbollsdomare innan och jag känner mig hemma.”
Efter 3 år som funktionär klev han upp på elitnivå. Ove menar att han aldrig känt att det hindrat honom att han är döv. På den lägre nivån var det många i hallen som kände igen honom och det var sällan han behövde berätta att han är döv, de visste redan om vem han var.
På elitnivå har han oftare behövt presentera sig och berätta att han är döv men han har aldrig upplevt några problem kring det. Det enda som kan ställa till det är när det blir hetsiga känslor och diskussioner, det kan ibland bli svårt för tolken att hinna med, men i övrigt tycker han att det fungerar otroligt.
Dessutom menar Ove att något av det mest underhållande med att vara funktionär är just de starka känslorna som ändå finns i hallen.
“Något av det bästa är att få se tränarna eller ledarna på bänken, att se deras ansiktsuttryck. Det är så kul att se deras ilska.”
Det kan vara lätt att tänka att, att vara döv skulle kunna sätta upp hinder men snarare menar Ove att det ger honom fördelar som funktionär.
“Jag har en mer öppen blick och ser planen mer övergripande. Hörande reagerar på ljud men jag ser med ett vidare perspektiv eftersom jag behöver välja aktivt att se vad som händer.”
Han menar också att det som tagit honom långt som funktionär är hans tålamod och fokus. Trots bråk eller skrik kan han fokusera på det som är viktigt i stunden utan att dras med i andras stress eller ilska.
Ove förstår att det kanske kan kännas extra svårt om man är döv, eller har annan funktionsnedsättning, att ta första steget för att engagera sig men han menar att det verkligen inte
behöver vara så. Hans tips är att fatta mod och prova!
“Man måste ju ha intresset, har man inte intresset så är det ju inte roligt och finns ingen motivation. Men man får våga, om man inte vågar så blir det svårt. Man kanske kan gå dit två stycken första
gången så att man inte behöver gå själv."
Publicerad: 2022-03-07
Senast uppdaterad: 2023-08-24
Författare: Mikaela Haglund